با شیوع ویروس کرونا از اواخر بهمن ماه و متعاقب آن کسادی و بسته شدن بنگاههای معاملات خودرو، تعیین قیمت خودرو به فضای مجازی و سایت ها سپرده شد؛ فضایی که هیچ گونه کنترلی روی آن صورت نمیگرفت و روزانه شاهد خروج قیمتهای نجومی خودروها از این فضا بودیم.
به هر صورت با بازگشایی بنگاههای معاملات خودرو از اوایل اردیبهشت ماه سال جاری، امید آن میرفت که قیمتهای کاذب فضای مجازی، به قیمتهای واقعی تبدیل شوند، اما این اتفاق رخ نداد و سرانجام در سوم اردیبهشت ماه، صدای سخنگوی تعزیزات نیز از گرانی بی حد و حصر خودرو ها بلند شد.
سیدیاسر رایگانی طی مصاحبه ای گفت: برای مثال کارخانه، اول اسفند سال گذشته قیمت خودروی پژو ۲۰۶ را ۶۷ میلیون تومان اعلام کرده بود، در حالی که در بازار در اول اسفند سال گذشته ۱۰۲ میلیون تومان، اول فروردین امسال ۱۱۲ میلیون تومان و اول اردیبهشت ۱۲۲ میلیون تومان آگهی زده میشود که این قیمت سازی معادل دو برابر قیمت مصوب کارخانه است.
بنابراین، برای به سامان رساندن قیمت خودرو تصمیماتی گرفته شد که از آن جمله میتوان به قرعه کشی برای شناخت متقاضیان واقعی خودروهای صفر و بازگشت شورای رقابت به قیمت گذاری خودرو اشاره کرد، ولی هیچ یک از این تصمیمات آن گونه که باید، روی قیمت خودرو تاثیری نداشت و قیمت ها در بازار خودرو نجومی تر از گذشته شد.
روند افزایش قیمت خودرو تا پایان انتخابات آمریکا ادامه داشت. بعد از انتخاب جو بایدن به عنوان چهل و ششمین رئیس جمهور آمریکا و کاهش قیمت دلار، قیمت ها در بازار خودرو نیز روند نزولی به خود گرفت.
قیمت خودرو ها در بازار چگونه است؟
پس از یک بهار و تابستان داغ برای بازار خودرو، حالا شاهد یک پاییز سرد در بازار خودرو هستیم. بازاری که به گفته فعالان آن عرضه ها افزایش یافته و متقاضی در بازار وجود ندارد.
طبق آخرین اطلاعات و آمار موجود قیمت حاشیه بازار سمند ال ایکس و پژو ۴۰۵، پژو ۲۰۶ تیپ ۲ به ۱۷۰ میلیون، تیبا ۲ به ۱۲۶ میلیون، پژو پارس به ۱۹۱ میلیون، ساینا به ۱۲۶ میلیون، تیبا صندوقدار به ۱۱۳ میلیون و پراید ۱۳۱ به ۹۷ میلیون تومان کاهش یافته است. همچنین قیمت پژو ۲۰۶ تیپ ۵ به ۲۴۲ میلیون، پژو ۲۰۶ صندوقدار به ۲۴۰ میلیون، پژو ۲۰۷ دنده ای به ۲۸۰ میلیون و پژو ۲۰۷ اتوماتیک به ۳۰۱ میلیون تومان رسیده است.
قیمت خودروهای مونتاژی نیز کاهش ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومانی را تجربه کرده اند. قیمت هایما از ۹۵۰میلیون به ۶۶۰ میلیون، سیتروئن ۳ C مدل٩۸ با کاهش ۳۰۰ میلیونی به ۸۱۰ میلیون، مزدا ۳ مدل ٩۸ با کاهش ۵۰۰ میلیونی به ۸۷۰ میلیون تومان، قیمت پژو۲۰۰۸ از یک میلیارد و ۲۰۰میلیون تومان به ۸۰۰ میلیون تومان رسیده است.
در بازار خودروهای خارجی نیز شاهد ریزش شدید قیمت بوده ایم، به گونه ای که قیمت سانتافه از ۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون به ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون کاهش یافته است. همچنین نرخ سوناتا که تا یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان افزایش یافته بود، اکنون به یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان کاهش یافته و قیمت مقطوع هیوندایی آزرا که قبلا در بازار به ۳ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان رسیده بود، اکنون به ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون کاهش یافته است.
روند ریزش قیمت خودرو تا کجا ادامه دارد؟
فرید زاوه، کارشناس بازار خودرو در گفت وگویی در مورخه سوم آذر ماه سال جاری گفت: پیش بینی میشود که روند کاهشی خودرو تا اواخر آذر و اوایل دی ماه روی همه مدل ها ادامه داشته باشد و پس از آن شاهد ادامه مسیر باشیم.
وی درباره پیش بینی بازار خودرو در روزهای آینده گفت: به صورت کلی نمیتوان بازار خودرو را برای روزهای آینده پیش بینی کرد، اما به نظر میرسد، خودروهای مونتاژی تا ۵۰ درصد جا برای کاهش قیمت داشته باشند. قیمت خودروهای وارداتی بسیار عجیب است و جای کاهش قیمت بسیار زیادی دارد. بحث خودروهای پرتیراژ داخلی تفاوت دارد و روند کاهش قیمت آن نیز کند پیش میرود و باید ماهیانه منتظر کاهش ۱۰ درصدی قیمت خودروهای داخلی باشیم که البته به شرایط عمومی جامعه نیز بستگی دارد.
فیروزی سخنگوی کمیسیون صنایع مجلس نیز گفته است: با توجه به اینکه بسیاری از فروشندگان نتواستند خودروهای خود را به فروش برسانند و سفرهای بین شهری هم به دلیل کرونا رونق ندارد، قیمت خودرو در هفتههای آینده کاهش خواهد یافت.
همچنین سعید موتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو طی مصاحبه ای گفت: با توجه به تعطیلی بازار، روند کاهشی نرخ ارز و تشدید رکود، فعالان صنفی در انتظار کاهش بیشتر قیمت ها، به خصوص در بازار خودروهای گران قیمت مونتاژی و وارداتی هستند.
وی افزود: با کاهش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت ها در موج اخیر ریزش نرخ خودرو، بخشی از حباب قیمتی شکل گرفته در بازار تخلیه شده است. موتمنی افزود: حتی این کاهش قیمت ها نیز قادر به آشتی مشتریان با بازار خودرو نبوده، ضمن اینکه کاهش قدرت خرید و تعطیلی نمایشگاههای خودرو در دوره دو هفته ای قرنطینه نیز در کاهش اقبال مشتریان به خرید خودرو مؤثر بوده است.
نعمت الله کاشانی نسب، نایب رئیس نمایشگاه داران و فروشندگان خودرو نیز طی مصاحبه دیگری گفت: اگر سیر نزولی قیمت دلار ادامه یابد، قیمت خودروهای داخلی و وارداتی باز هم کاهش بیشتری را تجربه خواهد کرد.
به هر صورت آنچه مسلم است این که به نظر میرسد روند کاهش قیمت خودرو همچنان ادامه داشته باشد. شرایط به گونه ای است که اگر تحریم ها علیه صنعت خودروسازی برداشته شود، روند کاهش قیمت دلار ادامه داشته باشد و همچنین واردات خودرو که این روز ها زمزمه آن بیشتر به گوش میرسد، آزاد شود باید منتظر سقوط آزاد قیمت ها در بازار خودرو باشیم.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
وبسایت و مجله اقتصادی و اجتماعی شهرنوشت دارای مجوز از وزارت ارشاد اسلامی است.
هرگونه کپی برداری از نام و برند شهرنوشت دارای پیگرد قانومی است. شهر نوشت